Špaldové cestoviny
Špaldová pšenica, ľudovým názvom špalda, je prastarým druhom pšenice. Vďaka vysokému obsahu živín a prospešnosti je na prvom mieste medzi zdravými surovinami.
Špaldová pšenica putovala do Európy z Juhozápadnej Ázie, približne pred 9000 rokmi. V Európe sa stala najrozšírenejším druhom obilia medzi 18. a 19. storočím.
Prečo špaldové?
Je známa svojou výživnosťou a ľahkou stráviteľnosťou.
Jemná štruktúra zŕn podporuje črevnú peristaltiku a čistí črevá.
Napomáha udržiavať krvný tlak a cholesterol v norme.
Vďaka nízkemu glykemickému indexu vhodné aj pre ľudí s cukrovkou.
V jednom
zrniečku špaldy
Obsah bielkovín v špalde je takmer dvakrát väčší (17% bielkovín) ako v obyčajnej pšenici. Je taktiež výborným zdrojom vitamínov B, vitamínu E a vitamínu A.
Vďaka vysokému obsahu bielkovýn, minerálov, vitamínov a vláknin sa špalda považuje ze jednu z najzdravšých surovín.